Gebruik van sociale media neemt razendsnel toe


Met de komst van sociale media verandert er in de journalistiek veel: traditionele media blijven achter en steeds meer jongeren gebruiken sociale media als hun primaire nieuwsbron. Hoe heeft dit de verspreiding van nieuws veranderd? En hoe passen journalisten zich hierop aan?

Steeds meer mensen gebruiken sociale media zoals Instagram, X en Facebook als nieuwsbron, omdat dit de snelste manier is om op de hoogte te blijven van wereldnieuws. Voor één op de drie jongeren tussen 18 en 24 jaar zijn sociale media zelfs de belangrijkste nieuwsbron. In tegenstelling tot traditionele media bieden sociale media realtime toegang tot nieuws, maar dit komt met nadelen.

Algoritmes zorgen ervoor dat gebruikers vooral nieuws zien dat hen aanspreekt, terwijl traditionele media een breder scala aan actuele onderwerpen bespreken. Een groot risico van sociale media is de betrouwbaarheid van informatie, aangezien iedereen kan posten, wat de verspreiding van nepnieuws vergroot.

Nieuwe aanpak journalisten

In de tijd van sociale media is het voor journalisten erg belangrijk om bij te blijven, anders worden hun verhalen oubollig en saai voor de lezer. Journalisten hebben steeds meer te maken met een doelgroep die op een heel andere manier nieuws consumeert dan voorheen. Tegenwoordig willen jongeren alles zo snel mogelijk en nemen ze zelden nog de tijd om een heel artikel te lezen of het journaal te kijken.
Volgens een artikel in De Groene Amsterdammer heeft de coronapandemie hier een grote rol in gespeeld; toen vond er een toename plaats in het gebruik van sociale media. Veel sociale-mediaplatforms braken dagelijks records, en na de pandemie is het gebruik van sociale media bijna niet verminderd. Ook zeggen zij dat de toename van onderwijs en werken op afstand hier mogelijk aan heeft bijgedragen.
Veel media gebruiken product thinking. Nieuws is dan een product dat waarde moet opleveren voor het publiek en voor de nieuwsorganisatie. Het levert pas waarde op als het aansluit bij de behoeften van de gebruikers. Journalisten moeten hun stukken goed laten aansluiten bij de doelgroep.

Verandering van journalistiek

Het leveren van nieuws aan mensen is makkelijker en sneller dan ooit tevoren via sociale media, omdat deze een groter aantal doelgroepen bedienen en iedereen toegang heeft tot de informatie. Een van de veranderingen in de journalistiek zijn de veranderingen in verdienmodellen. Advertenties en abonnementsmodellen zijn aangepast aan de nieuwe digitale wereld, wat invloed heeft op hoe nieuwsorganisaties zich financieren.

Al met al heeft sociale media veel impact op hoe nieuws wordt verspreid en geconsumeerd. Wel moeten jongeren zich realiseren dat traditionele media heel belangrijk blijven en niet mogen worden vergeten. Lees soms eens de krant of kijk af en toe het journaal; hiermee verbreed je je horizon.